Arabic Dutch English French German Spanish Turkish

Halal voeding in de Nederlandse maatschappij

Als je in Nederland woont en halal wilt eten, dan is dat soms best een uitdaging. Je kunt immers niet zomaar alles kopen en eten wat er dagelijks wordt aangeboden door restaurants, eettentjes, collega’s, vrienden en supermarkten. Hoewel halal voeding identificeren al snel een tweede natuur wordt, blijft het toch een kwestie van opletten, uitzoeken en op de hoogte blijven van veranderingen. Gelukkig bestaan er verschillende keurmerken voor halal eten in Nederland, waardoor je snel kunt herkennen of het eten ook voor jouw geschikt is. Bovendien bestaan er uiteraard ook internationale keurmerken. 

Halal keurmerken

Halal keurmerken worden niet door de overheid vastgesteld en er zijn ook geen certificatie-eisen in de wet verankerd. Halal keurmerken worden door onafhankelijke organisaties uitgereikt. In Nederland worden er halal keurmerken afgegeven door HFFIA, Halalcorrect, HIC en HQC. Er zijn ook producten uit het buitenland verkrijgbaar met een halal keurmerk. De grootste keurmerken van Frankrijk zijn bijvoorbeeld de Grande Mosquée de Paris, Evry en Lyon, AVS, HalalServices, Shahada en AGRML. Britse producten kunnen als halal herkend worden door de opdrukken HMC, HMS en HFA. 

Halal in de supermarkt

Voor halal voeding hoef je niet per se naar gespecialiseerde halal winkels te gaan; je kunt tegenwoordig ook prima in de supermarkt terecht. De Jumbo heeft bijvoorbeeld een behoorlijk assortiment halal vlees, waaronder kipfilet, beefburgers en hotwings van het merk Wahid. De Albert Heijn biedt hetzelfde merk aan in een ruim assortiment. Er zijn ook diverse spreads en vleeswaren te verkrijgen. Uiteraard kunnen ook tal van producten worden gekocht zoals groente, eieren, fruit, vis, granen en niet-alcoholische dranken zijn gewoon halal. Voor bereide producten is het belangrijk om goed naar de ingrediënten te kijken. Soms is het overduidelijk dat een product haram ingerediënten bevat (zoals gelatine), maar soms moet je goed naar de E-nummers kijken om te weten of een product halal is.

No Internet Connection