Wat is de waarde van een halal certificering
Het is lastig om te bepalen wat de waarde is van een halal certificering. De Certificatenmarkt in Nederland is namelijk in handen van particuliere verstrekkers. Het beroep halal certificaatverstrekker is niet vastgelegd in de wet, wat betekent dat dit een onbeschermde titel is. Het komt erop neer dat iedereen zich halal gecertificeerde mag noemen. De certificeerders bestaan op dit moment uit acht autoriteiten, maar ook bedrijven die voedsel produceren of verkopen en er zijn gespecialiseerde keuringsinstanties. Hierdoor is het moeilijk voor een consument om te bepalen wat de waarde van de certificering is. Natuurlijk hebben veel producten logo’s, stempels, handtekeningen en namen op hun verpakking, maar daarmee is niet gezegd dat dit niet vervalst is. In winkels en slagers hangen vaak kopieën. Soms is dit ook het geval wanneer een winkel meerdere leveranciers heeft.
Kerk en staat
De Nederlandse overheid bemoeit zich nauwelijks met de markt van halal certificaten. Dat is niet vreemd, want halal is een religieus vereiste. In Nederland zijn kerk en staat gescheiden. Halal is een islamitische zaak en geen overheidszaak. Op zichzelf is het goed dat Nederland en de Nederlandse overheid zich niet bemoeit met religieuze zaken. Aan de andere kant is het daardoor wel zo dat er soms een wildgroei lijkt te ontstaan aan halal certificaten. In Nederland bestaan meerdere keuringsbedrijven maar vijf daarvan zijn het grootst. Dit zijn Halal International Control (HIC), Halal Voeding en Voedsel (HVV), Halal Quality Control (HQC), Halal Audit Company (HAC) en Halal Correct Certification (HCC).
Waarde van de certificaten
Omdat de certificerende partijen geen eenduidige normen hanteren voor hun certificeringen, bestaat er nog veel onduidelijkheid op het gebied van halal certificaten. Halal Audit Company (HAC) vindt dat de Nederlandse overheid zou kunnen bijdragen aan meer duidelijkheid, bijvoorbeeld door een einde te maken aan zelfgemaakte certificaten en door eisen te stellen aan het keurmerk. Halal Voeding en Voedsel (HVV) is echter van mening dat de waarborgprocedure vanuit de islamitische samenleving zou moeten komen, specifiek van islamitische geleerden. Tot het zover is, zal men het moeten doen met de huidige versnippering.