Arabic Dutch English French German Spanish Turkish

Halal voeding in de Nederlandse supermarkten

Verschillende grote supermarktketens in Nederland bieden halal producten aan, zoals halal vlees of vleeswaren dat als broodbeleg gebruikt kan worden. De verkoop van halal vleesproducten groeit enorm, in het afgelopen jaar zelfs met meer dan 30%. Dit komt doordat steeds meer mensen hun halal vlees in de supermarkt halen. Halal betekent natuurlijk veel meer dan dat een rein dier op de juiste manier geslacht is: halal staat voor alles wat als goed en rein kan worden gezien. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor vis, groente en fruit. De meeste dranken mogen ook gewoon genuttigd worden, behalve uiteraard als er alcohol in zit. Dat betekent dat je voor halal voedsel ruimschoots bij de grote supermarktketens terecht kunt. 

Halal assortiment Albert Heijn

Naast groente, fruit en andere boodschappen biedt de Albert Heijn een ruim assortiment van halal producten aan voor de islamitische klant. Zo zijn er op dit moment maar liefst acht verschillende kipproducten te verkrijgen via de bezorgservice van Albert Heijn, waaronder Wahid kipfilet, Wahid kipkrokant schnitzel en Wahid gemarineerde kipspiesjes. Er is ook Wahid rundergehakt verkrijgbaar, merguez worstjes en zelfs Wahid biefstuk naturel. Wahid heeft bovendien ook een halal runderrookworst. Dus als je niet in een grote stad met veel moslims woont, of als er geen halal slagerij in de buurt te vinden is, kun je altijd terecht bij de Albert Heijn. 

Halal assortiment van Jumbo

Voor Jumbo geldt net zo goed als voor de Albert Heijn dat je er prima terecht kunt voor je halal boodschappen. Ook daar is een ruim assortiment van Wahid halal producten verkrijgbaar, zoals kipfilet, rundergehakt, gekruide shoarma, biefburgers, hotwings en kip TV sticks. Heb je zin in iets lekkers voor op brood? De Jumbo biedt ook producten Wahid zoals kalkoenham, kip boterhamworst, kipfilet en zelfs kip smeerleverworst. Bovendien heeft de Jumbo ook een aantal diepvriesproducten van Mekkafood, zoals kebap, frikandellen, classic nuggy, kip cornstick, ribburgers en rundvleeskroketten. Wil je het eens lekker en anders? Neem dan een Wrap Kebap of een van de andere producten van Lekker & Anders die bij Jumbo verkrijgbaar zijn. Dit is een merk van Mekkafood dat volledig halal gecertificeerd is. 

Wat is de waarde van een halal certificering

Het is lastig om te bepalen wat de waarde is van een halal certificering. De Certificatenmarkt in Nederland is namelijk in handen van particuliere verstrekkers. Het beroep halal certificaatverstrekker is niet vastgelegd in de wet, wat betekent dat dit een onbeschermde titel is. Het komt erop neer dat iedereen zich halal gecertificeerde mag noemen. De certificeerders bestaan op dit moment uit acht autoriteiten, maar ook bedrijven die voedsel produceren of verkopen en er zijn gespecialiseerde keuringsinstanties. Hierdoor is het moeilijk voor een consument om te bepalen wat de waarde van de certificering is. Natuurlijk hebben veel producten logo’s, stempels, handtekeningen en namen op hun verpakking, maar daarmee is niet gezegd dat dit niet vervalst is. In winkels en slagers hangen vaak kopieĆ«n. Soms is dit ook het geval wanneer een winkel meerdere leveranciers heeft.

Kerk en staat

De Nederlandse overheid bemoeit zich nauwelijks met de markt van halal certificaten. Dat is niet vreemd, want halal is een religieus vereiste. In Nederland zijn kerk en staat gescheiden. Halal is een islamitische zaak en geen overheidszaak. Op zichzelf is het goed dat Nederland en de Nederlandse overheid zich niet bemoeit met religieuze zaken. Aan de andere kant is het daardoor wel zo dat er soms een wildgroei lijkt te ontstaan aan halal certificaten. In Nederland bestaan meerdere keuringsbedrijven maar vijf daarvan zijn het grootst. Dit zijn Halal International Control (HIC), Halal Voeding en Voedsel (HVV), Halal Quality Control (HQC), Halal Audit Company (HAC) en Halal Correct Certification (HCC). 

Waarde van de certificaten

Omdat de certificerende partijen geen eenduidige normen hanteren voor hun certificeringen, bestaat er nog veel onduidelijkheid op het gebied van halal certificaten. Halal Audit Company (HAC) vindt dat de Nederlandse overheid zou kunnen bijdragen aan meer duidelijkheid, bijvoorbeeld door een einde te maken aan zelfgemaakte certificaten en door eisen te stellen aan het keurmerk. Halal Voeding en Voedsel (HVV) is echter van mening dat de waarborgprocedure vanuit de islamitische samenleving zou moeten komen, specifiek van islamitische geleerden. Tot het zover is, zal men het moeten doen met de huidige versnippering. 

Bekende halalspots

Als moslim wil je uiteraard ook wel eens lekker uit eten. Als je in een grote stad woont, is dat geen enkel probleem. In Amsterdam zijn er bijvoorbeeld voldoende halal restaurants waaruit je kunt kiezen. Heb je zin om Indiaas te eten? Probeer dan eens restaurant Surya aan de Ceintuurbaan 147 in Amsterdam. Wil je juist Turks eten, dan is Leziz restaurant aan de Pieter Calandlaaan 945 een goede optie. Thais eten kan bij Raan Phad Thai 2 aan de Raamgracht 9 in Amsterdam.. In Utrecht is ook ruime keus, daar kun je bijvoorbeeld terecht bij Saffraan aan de Oudegracht aan de Werf 146, bij Mahanakorn aan de Oudegracht aan de werf, of bij Milan aan de Amsterdamsestraatweg. Maar je kunt ook voor fastfood kiezen, bijvoorbeeld bij HBC Express. 

Halal winkels

Voor wie liever zelf kookt zijn er ook meer dan genoeg plekken te vinden waar halal voedsel te vinden is, bijvoorbeeld in gespecialiseerde halal winkels. Een voorbeeld hiervan is Helal Food, een kruidenier in Utrecht, of Toko Mitra in Utrecht. In Amsterdam zijn er meerdere slagerijen, bakkerijen en minimarkets te vinden waar je je halal boodschappen kunt doen. En bovendien kun je ook online je inkopen doen: verschillende slagers en andere winkels bieden hun halalproducten online aan. Bovendien hebben steeds meer ā€œgewoneā€ supermarkten, zoals de Jumbo en de Albert Heijn, een assortiment halal producten. Zij willen immers ook de grote klantengroep uit de moslimgemeenschap bedienen. 

Halal bakker

Brood haal je natuurlijk bij de halal bakker. Niet alleen weet je daarmee zeker dat je brood halal is, maar deze bakkers hebben over het algemeen ook een ruim assortiment aan producten uit de Marokkaanse of Turkse keuken, zoals bladerdeegproducten, borek, turkse pizza, talas boregi en simit lux. Natuurlijk kun je er ook terecht voor baklava. In de grote steden zijn meerdere halal bakkerijen te vinden. Daarnaast zijn er ook veel halal thuisbakkers te vinden, die bijvoorbeeld prachtige bruidstaarten kunnen fabriceren. 

Halal restaurants

Er zijn diverse halal restaurants te vinden in Nederland. Afhankelijk van de grootte van de stad zijn er ƩƩn tot meerdere halal restaurants te vinden. In de grote zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam Utrecht en Eindhoven zijn er wel honderden halal restaurants. In de kleine  steden is er soms maar ƩƩn halal restaurant te vinden. De restaurants zijn over het algemeen gevarieerd van aard. In Amsterdam, bijvoorbeeld, kun je Ethiopisch eten of Surinaams of Indiaas - maar je kunt ook Indonesisch of Thais of Vietnamees eten. Het is geen wonder dat er zoveel halal restaurants te vinden zijn in een grote stad als Amsterdam. Meer dan 10% van de inwoners van Amsterdam is immers moslim.

Eten in een restaurant

Als een restaurant niet halal gecertificeerd is, dan is het heel lastig om te beoordelen of je er als moslim mag eten. Als consument heb je immers geen zicht op de keuken. Je weet niet welke producten gebruikt zijn, welke ingrediĆ«nten gebruikt zijn en hoe de producten in de keuken bewaard worden. In veel recepten worden bijvoorbeeld bouillonblokjes gebruikt, die soms van regulier geslachte dieren getrokken zijn. Soms bieden restaurants zowel halal maaltijden als niet-halal maaltijden. 

Halalverificatie HalalTime

HalalTime probeert zoveel mogelijk uit te zoeken en te vermelden bij elk restaurant die op het platform wordt vermeld welke halal verificatie van toepassing is. Zo maken we het een stuk makkelijker voor jou. Zo kun je onder andere zien of een restaurant een certificaat heeft, of de eigenaar heeft bevestigd dat hij halal eten aanbiedt of dat er een halal sticker aanwezig is. Indien het onduidelijk is of een restaurant halal eten aanbied of niet is gecontroleerd dan wordt dit ook vermeld.

Halal voeding in de Nederlandse maatschappij

Als je in Nederland woont en halal wilt eten, dan is dat soms best een uitdaging. Je kunt immers niet zomaar alles kopen en eten wat er dagelijks wordt aangeboden door restaurants, eettentjes, collega’s, vrienden en supermarkten. Hoewel halal voeding identificeren al snel een tweede natuur wordt, blijft het toch een kwestie van opletten, uitzoeken en op de hoogte blijven van veranderingen. Gelukkig bestaan er verschillende keurmerken voor halal eten in Nederland, waardoor je snel kunt herkennen of het eten ook voor jouw geschikt is. Bovendien bestaan er uiteraard ook internationale keurmerken. 

Halal keurmerken

Halal keurmerken worden niet door de overheid vastgesteld en er zijn ook geen certificatie-eisen in de wet verankerd. Halal keurmerken worden door onafhankelijke organisaties uitgereikt. In Nederland worden er halal keurmerken afgegeven door HFFIA, Halalcorrect, HIC en HQC. Er zijn ook producten uit het buitenland verkrijgbaar met een halal keurmerk. De grootste keurmerken van Frankrijk zijn bijvoorbeeld de Grande MosquĆ©e de Paris, Evry en Lyon, AVS, HalalServices, Shahada en AGRML. Britse producten kunnen als halal herkend worden door de opdrukken HMC, HMS en HFA. 

Halal in de supermarkt

Voor halal voeding hoef je niet per se naar gespecialiseerde halal winkels te gaan; je kunt tegenwoordig ook prima in de supermarkt terecht. De Jumbo heeft bijvoorbeeld een behoorlijk assortiment halal vlees, waaronder kipfilet, beefburgers en hotwings van het merk Wahid. De Albert Heijn biedt hetzelfde merk aan in een ruim assortiment. Er zijn ook diverse spreads en vleeswaren te verkrijgen. Uiteraard kunnen ook tal van producten worden gekocht zoals groente, eieren, fruit, vis, granen en niet-alcoholische dranken zijn gewoon halal. Voor bereide producten is het belangrijk om goed naar de ingrediƫnten te kijken. Soms is het overduidelijk dat een product haram ingerediƫnten bevat (zoals gelatine), maar soms moet je goed naar de E-nummers kijken om te weten of een product halal is.

No Internet Connection